PIVNICE KOZLOVNA

Žďár nad Sázavou, Kontakt: Božena Dobiášová, tel.: 566 629 544, mobil: 731 406 472, e-mail: info@ala-gastro.cz

Zasílat týdenní menu

Novinky

Přejít na polední menu.

 

Otvírací doba
Po 10 - 23
Út 10 - 23
St 10 - 23
Čt 10 - 23
10 - 24
So 10 - 24
Ne 10 - 22

 

Nový jídelní lístek od 2. 7.

 
 

Pivnice Kozlovna
Propagujte i svojí stránku

 

      Na hornickém sídlišti v Bystřici nad Pernštejnem se v osmdesátých letech nacházela velmi oblíbená hospoda zvaná Perník. Tento název si lidé odvodili podle točení pardubického piva, které později vystřídala piva plzeňská. Do doby, kdy byl hostinec roku 1989 zařazen podnikem Jednota do privatizačního programu a přišel o investora, fungoval Perník také jako restaurace, kde se scházeli především obyvatelé místního sídliště a horníci z uranových dolů se svými rodinami. Po tomto období sice podnik přišel o kuchyni, avšak neztratil na oblibě. Pivo bylo dobré a tak zde bylo stále plno.

V roce 2004 se stal Perník součástí firmy Bohumil Kobza. Z počátku se toho moc nezměnilo. Starý Perník dál sloužil svým návštěvníkům, které obsluhovali stále stejní číšníci. Stejné zůstalo i pivo. Ke změně došlo v poskytování služeb, které se nově zaměřovaly na kvalitu a profesionalitu.

Jako další nevyhnutelný krok se ukázala změna interiéru. Ten už byl značně zastaralý a nutně potřeboval kompletní rekonstrukci. Ta se naplánovala takovým způsobem, aby nedošlo k přerušení činnosti provozu a  zákazníci tak nepřišli na dlouhou dobu o svůj oblíbený lokál. Proto bylo rozhodnuto o realizaci nového provozu v druhé části budovy, v prostorách bývalé kuchyně.. Zde se začal připravovat projekt nové, moderní pivnice. Cesta k její dnešní podobě nebyla vůbec jednoduchá a jak se předpokládalo nebyla ani krátká. Výběr stylu a následná realizace projektu trvala celý rok.

Nový podnik měl být moderní a vyhovovat všem nárokům dnešního pohostinství. Zároveň měl být útulný pro zdejší štamgasty, ale v neposlední řadě i návštěvníky, kteří pouze cestují kolem a rozhodnout se pro odpočinek a občerstvení. Začalo se pracovat na návrzích, které byly posléze zamítány. Mezi nimi byl například projekt na staročeskou hospodu nebo ryze moderní provoz. Dva návrhy (jeden od místního, druhý od pražského architekta) byly sice zajímavé a velmi pěkné, ale stále to nebylo ono.

Ne nadarmo se říká, že náhoda přeje připraveným. Právě v době příprav na rekonstrukci se rozhodlo vedení Plzeňského prazdroje pro vytvoření samostatného projektu značkových hospod  nesoucích značku piva Velkopopovický kozel neboli  Kozloven. Ty by svým pojetím a zpracováním exteriéru i interiéru vyjadřovaly celkové postavení značky vůči spotřebitelům. Měly to být hospody s netradičním designem, kvalitní kuchyní a tankovým pivem.

    Pro nové „Kozlovny“ byl plánován jednotný styl interiéru založený na použití přírodních materiálů navozující hospodskou atmosféru, založený především na využití přírodních materiálů – dřeva, kůže, keramiky, kovu a skla a to převážně v přírodních barvách jako je béžová a terakota.  Interiér byl doplněn o prvky s motivem Velkopopovického kozla a další stylová zařízení -  počínaje majestátní sochou kozla, dominující hospodě, přes originální masivní stolym mající nohy zakončené kovovými kopyty až po velmi originální výmalbu, která obsahuje různé pivní hlášky a vyobrazuje patrona Velkopopovického kozla. Dále jsou to např. stylové židle, světla vyrobená z půllitrů nebo věšáky ve tvaru rohů.

      Tento zajímavý projekt se zdál jako stvořený pro plánovanou pivnici. Po složitých jednáních s Plzeňským prazdrojem bylo nakonec dosaženo úspěchu a bylo rozhodnuto, že první Kozlovna se zrodí právě v Bystřici nad Persnštejnem. Konečně došlo na samotnou práci a pod rukama místních řemeslníků a firem se začala rýsovat nová značková pivnice.

Dne 18. května 2007 byla za účasti vzácných hostů jako např. vrchního sládka Plzeňských pivovarů Václava Berky, slavnostně otevřena první česká Kozlovna.

      Součástí slavnostního otevření bylo  pohoštění a hlavně zábavný program s mnoha soutěžemi pro návštěvníky. Byl to nejen slavnostní, ale především příjemný večer v přátelské atmosféře, kdy se u (jednoho stolu) sešli - hosté, provozovatelé hospody, tvůrci nového interiéru i dodavatelé oblíbeného piva. Tento den se stal také novým začátkem provozu, který úspěšně navázal na tradici Perníku a dnes slouží k plné spokojenosti svým návštěvníkům již 5 let.

      V průběhu následujících let byla pivnice obohacena o zastřešenou zahrádku, která výrazně rozšířila kapacitu provozu. Dále došlo k vybudování moderní kuchyně, která od prosince 2008 slouží hostům. Při jejím uvedení do provozu odvedli velký kus práce manželé Vítězslava a Václav Haluškovi, patřící k legendám pohostinství v Bystřici a jejím okolí. Haluškovi pomáhali s dotvořením konečné podoby kuchyně, připravovali první jídelní lístek a hlavně zde v prvních měsících vařili neobyčejně chutné a krásně upravené pokrmy čímž zavedli tradici výborné kuchyně na Kozlovně. Na jejich dobře odvedenou práci později navázali další kuchaři a dnes kuchyně uspokojí i ty nejnáročnější návštěvníky a to jak šíří své nabídky, tak kvalitou vydávaných pokrmů.

 

 
Provozováno CMS / Eshop (c)2017 Czechproduct.cz s.r.o. | podpora | mapa webu